T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
YOZGAT / ÇAYIRALAN - Çayıralan Mesleki Eğitim Merkezi

Sıkça Sorulan Sorular

ÇAYIRALAN MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ

 

Soru-1: Mesleki Eğitimden kimler yararlanabilir?

 

Cevap-1: İlköğretimi (ortaokul) bitirmiş ve 14 yaşını doldurmuş olanlardan çıraklık sistemiyle bir meslek kazanmak ve geleceğini kurmak isteyen gençler çıraklık eğitimini tercih etmektedirler. Ayrıca 19 yaşından gün almış yine en az ilköğretim okulu mezunu olanlarda çıraklık eğitimi için başvurabilirler.

 

Soru-2: Mesleki eğitime başvuran öğrencilerin hakları nedir?

 

Cevap-2: Sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınmışlardır. İşyerlerinden ücret almaları sağlanmıştır. Bütün öğrencilik haklarından faydalanmaktadırlar. İsteyenler Diploma programına dahil olarak diploma alabilmektedirler.

  

Soru-3: Mesleki eğitim merkezine ne zaman kayıt olabilirim ?

 

Cevap-3: Kayıtlar yıl boyu yapılmaktadır. Ancak Eğitim öğretim yılının ilk döneminde kayıt yaptıranlar aynı yıl, ikinci dönemin başından itibaren kayıt yaptıranlar ise bir sonraki eğitim öğretim yılı başından itibaren okula devam etmektedir.

  

Soru-4: Mesleki eğitim merkezine kayıt olduğumda mutlaka bir işyerinde çalışmak zorunda mıyım ?

 

Cevap-4: Bir işyerinde çalışmak zorunludur. Ancak öğrenci, ortaokuldan mezun olup mesleki eğitim merkezine yerleştirildiğinde eğitim öğretimin başladığı tarihten itibaren iki ay okula devam ederler. Bu süre içinde öğrenci, öğrenci velisi veya okul aracılığı ile bir işletme bulunup sözleşme imzalandığında süreç başlamış olur. İşletme bulamazlarsa okul ile ilişiği kesilerek açıköğretime yönlendirilirler.

  

Soru-5: Mesleki eğitim merkezinde eğitim hakkı ne kadar?

 

Cevap-5: Her öğrencinin 2 eğitim hakkı bulunmaktadır. Ders başarısızlığı, devamsızlık veya iş yerinden çıkmak suretiyle bu hakkı dolduranların kaydı silinir. Açık öğretim lisesine yönlendirilir.

  

Soru-6: Mesleki eğitim merkezini bitiren öğrenciler lise mezunu sayılır mı? Üniversite sınavlarına başvurabilir mi?

 

Cevap-6: Diploma programı isteğe bağlıdır. Bu programa dahil olmayan öğrenciler sadece kalfalık/ustalık derslerini alarak bu belgeleri alabilirler. Diploma programına dahil öğrenciler ise kalfalık/ustalık derslerine ek olarak diploma programı derslerini de alarak lise diploması alabilirler. Üniversite sınavlarına başvuru yapabilirler.

  

Soru-7: Mesleki eğitim merkezlerinde hangi dersleri göreceğiz?

Cevap-7:

Ders Kategorileri

Dersler

9. Sınıf

10. Sınıf

11. Sınıf

12. Sınıf

KALFALIK-USTALIK DERSLERİ

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi

2

2

2

2

Matematik

2

2

1

 

Türk Dili ve Edebiyatı

2

2

 

 

Seçmeli ders

2

 

 

 

Mesleki Gelişim

2

 

 

 

Alan/Dal dersleri

 

4

7

8

TOPLAM

10

10

10

10

DİPLOMA PROGRAMI DERSLERİ

Tarih

2

 

 

 

TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük

 

2

 

 

Matematik

 

 

3

3

Türk Dili ve Edebiyatı

 

 

2

3

TOPLAM

2

2

5

6

İŞLETMELERDE MESLEKİ EĞİTİM

32

32

32

32

GENEL TOPLAM

44

44

47

48

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Soru-8: Mesleki eğitime kaydolan öğrenciler açık liseye açık öğretim üniversitesine kayıt yaptırabilir mi?

 

Cevap-8: Mesleki eğitim merkezine kayıtlı öğrenciler aynı zamanda Açık Öğretim Lisesi, Mesleki Açık Öğretim Lisesi ,Açık Öğretim İmam Hatip Lisesine veya Açık Öğretim Üniversitesine kayıt yaptırabilirler.

  

Soru-9: Mesleki Eğitimin İşverene ne faydası vardır?

 

Cevap-9: Çırakların sigorta primleri Devlet tarafından karşılanmaktadır. İş hayatına çalışma disiplini getirilmiştir. Çıraklar, sözleşme ile işyerine bağlandıkları için gelişigüzel işyeri değiştirememektedirler. Ayrıca işyeri açmanın belirli kurallara bağlanmış olması, gelişigüzel işyeri açılmasını önlemiştir.

  

Soru-10: Mesleki Eğitim Merkezlerinde eğitim kaç yıl sürmektedir?

 

Cevap-10: Çırak öğrenciler haftada bir gün Okulda teorik eğitim, diğer günler İşletmelerde Mesleki Eğitim alır. Bu eğitim 4 yıl sürer. Başarılı alan öğrenciler; 11. Sınıfın sonunda Kalfalık, 12. Sınıfın sonunda Ustalık Belgesi almaya hak kazanır. Ayrıca diploma programına dahil olarak lise fark derslerini başarı ile tamamlayanlara da Meslek Lisesi Diploması verilir.

  

Soru-11: Mesleki eğitim merkezini bitirdiğimde hangi belgeleri alabilirim ?

 

Cevap-11: Sırasıyla KALFALIK ve USTALIK belgeleri alınabilir. Ustalık belgesi olanlar için düzenlenecek kurs sonunda başarılı olanlara USTA ÖĞRETİCİLİK belgesi verilmektedir. Diploma programına dahil olarak 4 yılın sonunda lise fark derslerini başarı ile tamamlayanlara da MESLEK LİSESİ DİPLOMASI verilir.

  

Soru-12: Yanımda ortaokulu bu sene bitirmiş olan oğlum çalışmaktadır. Mesleki eğitim merkezine kayıt yaptırmak zorunda mıyım ?

 

Cevap-12: Kayıt yaptırmak zorunludur. 18 yaşından küçükler Mesleki Eğitim Merkezine kayıt olmadan çalıştırılamaz. Yani mesleki eğitim merkezi zorunlu bir eğitimdir.

  

Soru-13: Teorik ve uygulamalı eğitim nedir ?

 

Cevap-13: Teorik eğitim okulda yüz yüze yapılan eğitimdir. Uygulamalı eğitim ise 142 meslek dalında usta öğretici gözetiminde işletmede yapılan eğitimdir. Sorgun Mesleki Eğitim Merkezi Sorgun Mesleki Eğitim Merkezi

  

Soru-14: Kendimize ait Kuaförlük işyerimiz var, USTALIK ve USTA ÖĞRETİCİLİK belgem yok, yanımızda çalışanı mesleki eğitim merkezine kayıt yaptırabilir miyim?

 

Cevap-14: Kayıt yaptırılamaz. 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre çıraklık eğitimi uygulama kapsamında olan meslek dalındaki işyerinde çalışanların mesleki eğitim merkezine kayıt olabilmesi için ilgili işletme yetkilisinin veya işletmede sigortalı çalışan bir kişinin USTALIK ve USTA ÖĞRETİCİLİK belgesi olması gerekir.

 

 

Soru-15: İlkokul mezunuyum, mesleki eğitim merkezine kayıt olabilir miyim?

 

Cevap-15: İlkokul mezunları çırak öğrenci olarak kayıt olamazlar. Açık ortaokul yoluyla ortaokulu bitirdikten sonra kayıt olunabilir.

  

Soru-16: Mesleki eğitim merkezine kayıt olduğumda haftada kaç gün okula geleceğim ?

 

Cevap-16: Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin teorik eğitimi, haftada bir gün, Diploma programına dahil olanların ise akşam 17:00'dan sonra olacak şekilde planlanır.

  

Soru-17: Herhangi bir meslek dalında bir işyerine girip mesleki eğitim merkezine kayıt olduğumda işyerindeki çalışmam kontrol ve takibi yapılacak mı ?

 

Cevap-17: 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre çıraklık eğitimi uygulama kapsamında olan meslek dalında bir işyerinde çalışıp mesleki eğitim merkezine kayıt olan öğrenciler her hafta okul tarafından görevlendirilen koordinatör öğretmen tarafından kontrol ve takibi yapılmaktadır.

 

Soru-18: Herhangi bir nedenle (sınıf tekrarı, devamsızlık gibi) liseden ayrılanlar mesleki eğitim merkezine kayıt yaptırabilirler mi?

 

Cevap-18: Kayıt yaptırabilirsiniz. 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre çıraklık eğitimi uygulama kapsamında olan meslek dalında bir işyerinde çalışmak kaydıyla kayıt olunabilir.

  

Soru-19: İşletmelerin yanlarında çırak çalıştırabilmesi için gerekli belgeler nelerdir?

 Cevap-19:

*Çırak öğrencinin en az ilköğretim mezunu olduğunu gösterir öğrenim belgesi aslı,

*Sağlık durumunun o işi yapabilmesine elverişli olduğuna dair iş yeri hekim raporu,

*Çırak öğrencinin 1 adet biometrik fotoğrafı, Çırağın, velinin ve ustanın nüfus cüzdanı *Ustanın USTALIK BELGESİ ve USTA ÖĞRETİCİLİK BELGESİ´nin aslı,

*Çıraklık Sözleşmesi (veli, usta ve çırak aynı anda kuruma gelerek imzalayacaklardır)

 

 Soru-20: Ustalık ve Usta öğreticilik belgem yok yanımda çalışan çırağı başka bir işletmede çalışıyor göstererek kayıt yaptıra bilir miyiz?

 

Cevap-20: Kayıt yaptıramazsınız. Çırağın sizin yanınızda ve işletmenizde çalışması gerekmektedir. Öncelikle sizin ustalık ve ustaöğreticilik belgeleri almanız veya bu belgelere sahip birini sigortalı olarak işletmede çalıştırmanız gerekmektedir.

  

Soru-21: Aynı meslekte başka bir iş yerinde çalışabilir miyim ?

 

Cevap-21: Bir işletme ile sözleşme imzalanıp mesleki eğitim merkezi müdürlüğünün onaylamasıyla sözleşme yürürlüğe girer. Sözleşmede yazan hükümlere aykırı olarak işyeri değiştirilemez. Ancak karşılıklı anlaşarak ve sözleşmede belirtilen hükümlere uygun olarak aynı meslek dalında başka bir işyeri ile süresi içinde sözleşme yapılıp mesleki eğitim merkezi müdürlüğünün onayı ile işyeri değişikliği yapılabilir.

  

Soru-22: Çırak öğrencilerin askerlik tecil işlemleri yapılır mı?

 

Cevap-22: Gerek 19 yaş altındayken kayıt yaptıranlar gerekse 19 yaşından gün aldıktan sonra kayıt yaptıran çırakların 21 yaşına kadar askerlik işlemleri tecil edilir.

 

 

Soru-23: İşyerinde uygulamalı eğitim gören mesleki eğitim öğrencisi en az ne kadar ücret alması gerekir ?

 

Cevap-23: Asgari ücretin net tutarının en az yüzde 30 u kadar ücret alır. Bunun üzerinde de ücret ödenebilir. Üst sınır yoktur.

  

Soru-24: Çıraklara ödenen devlet desteği hangi şartlarda ve kime verilir?

 

Cevap-24: Çıraklara ödenen devlet desteği asgari ücretin net tutarının en az %30'unu çıraklara ödemek şartıyla işletme sahiplerine ödenir.

 

Soru-25: Mesleki eğitim merkezine kayıt oldum, sigortam ne zaman başlar ?

 

Cevap-25: İlgili meslek dalında bir işletme ile sözleşme imzalanıp okula teslim edildiği gün SGK girişi yapılır. Örneğin sözleşme ve ekleri 5 Eylül günü okula teslim edildiğinde aynı gün SGK işe giriş bildirge işlemi yapılır, ancak SGK işe başlama tarihi bir gün sonrası yani 6 Eylül olur.

  

Soru-26: Öğrenci sigortalarından aileleri yararlanabilir mi?

 

Cevap-26: İş kazası ve meslek hastalığı primi ödenmekte olup sadece kendisi yararlanabilir. Anne, baba, eş, çocuk vb. yararlanamaz. Emekliliğe sayılmaz.

 

 

Soru-27: Öğrencilerin sigorta primlerini işveren mi yoksa okul mu ödüyor ?

 

Cevap-27: Öğrenci sigorta primleri okul tarafından ödenmektedir. Öğrencilere iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi ödenmektedir.

  

Soru-28: Yanımda çalışmakta olan çırak öğrenci için ayrıca işveren olarak sigorta primi ödeyebilir miyim ?

 

Cevap-28: Mesleki eğitim merkezine kayıt olan öğrencilerin iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi okul tarafında ödenmektedir. İşveren isterse ayrıca sigorta primi ödeyebilir.

  

Soru-29: Kimler işyeri açabilir?

 

Cevap-29: 3308 sayılı kanunun 30. maddesine göre ustalık belgesi sahipleri ya da bu belgeye sahip kişileri işyerlerinde sigortalı olarak çalıştıranlar işyeri açabilirler.

  

Soru-30: Ustalık belgesi olmadan işyeri açmanın bir cezası var mıdır?

 

Cevap-30: Ustalık belgesi olmadan işyeri açmak ve çalıştırmak suçtur, 3308 sayılı kanunun 41. maddesi gereğince son aşamada işyeri kapatılmasına kadar uzanan cezası vardır. Ayrıca Ustalık belgesi olmadan işyeri açılışına sebep olan kurumlarda cezalandırılır.

  

Soru-31: Yanımda çalışan çırak öğrenci iş kazası geçirdi, ne yapmalıyım?

 

Cevap-31: Öğrenci iş kazası geçirdiğinde kazayı takip eden üç gün içerisinde okul müdürlüğüne bildirilip, iş kazası raporunun okul tarafından SGK sistemine girilmesi sağlanmalıdır. Aksi halde cezai müeyyide uygulanmaktadır.

  

Soru-32: Ustalık belgesi sahibi ustaların usta öğreticilik belgesi alabilmesi için ne yapmaları gerekir?

 

Cevap-32: Ustalık belgesinin aslı, 1 adet biometrik fotoğraf ve nüfus cüzdanı fotokopisiyle müracaat edilir. 40 saatlik kursa devam edilir.(kurslar hafta içi mesai sonrası yada pazar günleri düzenlenmektedir) Kursun sonunda yapılan sınavı başarı ile tamamlayanlara USTA ÖĞRETİCİLİK BELGESİ verilir.

  

Soru-33: Mesleki Yeterlilik Belgesi Ustalık belgesi yerine geçer mi?

 

Cevap-33: Hayır geçmez. Yeterlilik belgesi sürelidir. Ustalık belgesi ise süresizdir.

 

Soru-34: Ustalık belgem var, ayrıca mesleki yeterlilik belgesi almama gerek var mı?

 

Cevap-34: Hayır gerekmez. 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanununa göre ustalık belgesi almış olanlar ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ve dallarda çalıştırılanlar için Mesleki Yeterlilik Belgesi şartı aranmaz.

  

Soru-35: Kalfalık, Ustalık veya Usta öğreticilik belgemi kaybettim. Yenisini nasıl alabilirim?

 

Cevap-35: Belge aslı bir kez verilir. Kalfalık, Ustalık veya Usta öğreticilik belgesini kaybedenler e-devlet modülünden barkodlu çıktı alabilirler. Mesleki eğitim merkezlerinde ayrıca bir belge düzenlenemez.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 06.07.2020 - Güncelleme: 06.07.2020 14:12 - Görüntülenme: 728
  Beğen | 1  kişi beğendi